Πολλοί μαθητές έχουν δυσκολία στο να κατανοήσουν ένα κείμενο, να εξάγουν συμπεράσματα και να είναι σε θέση να οικειοποιήσουν το περιεχόμενό του έτσι, ώστε να μπορούν να το αναδιηγηθούν. Σε μαθήματα, όπως η ιστορία, που απαιτείται χρόνος και προσπάθεια, ο ειδικός παιδαγωγός είναι σε θέση να καθοδηγήσει το μαθητή και να κάνει τη διαδικασία της μελέτης πιο εύκολη και λιγότερο ανώδυνη, ακολουθώντας συγκεκριμένες διδακτικές τεχνικές.
Οι διδακτικές τεχνικές είναι ένας πρακτικός τρόπος που καλείται να εκπαιδευτεί ο μαθητής για να είναι σε θέση να οργανώσει τη σκέψη του για να απαντήσει και να δομήσει νοερά ένα σχέδιο-πλάνο.
- Μέθοδος της χαρτογράφησης: Ο μαθητής γράφει αρχικά το κύριο θέμα του μαθήματος μέσα σε έναν κύκλο στη μέση μιας σελίδας. Στη συνέχεια καταγράφει τις κύριες ιδέες σε μικρότερους κύκλους, που συνδέονται με το κυρίως θέμα με τοξάκια. Οι κύριες ιδέες συνδέονται με τοξάκια με άλλες σχετικές ιδέες, κ.λπ.
- Μέθοδος της μνημονικής: Το παιδί προσπαθεί να βρει με τι μοιάζει μια δύσκολη λέξη ή όνομα, ώστε να του το υπενθυμίζει και να το αποτυπώσει καλύτερα. π.χ Αχουραμάσδα (θεός των Περσών) -> ένα αχούρι mazda.
- Μέθοδος της κατηγοριοποίησης μίας σειράς λέξεων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, π.χ. οίκος -> οικογένεια, οικολόγος, οικοδεσπότης.
- Μέθοδος της ακροστοιχίδας: Ο μαθητής, με τα αρχικά των λέξεων που πρέπει να θυμάται, φτιάχνει μια λέξη. π.χ Άρθουρ Έβανς Κνωσσός -> Α.Ε.Κ ή να μάθει ποια είναι τα χειλικά σύμφωνα (π,β,φ -> παίρνω φόρα βουτώ)
- Τραγούδι – Ρίμα με μελωδικότητα για απομνημόνευση καταλήξεων (π.χ καταλήξεις παρακειμένου & υπερσυντελίκου μέσης φωνής στα αρχαία ελληνικά -> μαι-σαι-ται-μέθα-σθε-νται , μην-σο-το-μεθα-σθε-ντο).
- Δημιουργία φανταστικής ιστορίας ή οπτική απεικόνιση μίας λέξης (εικονογραφημένη μέθοδος) με το στοιχείο της υπερβολής.
Στο σχολείο ή στη μελέτη, για μαθήματα, όπως η γραπτή έκφραση, υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν αντίστοιχες τεχνικές διδασκαλίας. Δύο από αυτές είναι η χιονοστιβάδα και ο καταιγισμός ιδεών. Στην πρώτη (χιονοστιβάδα), οι μαθητές συζητούν και ανταλλάσσουν ελεύθερα απόψεις γύρω από ένα θέμα. Υπάρχει σε αυτό σχολιασμός, σύνδεση των όσων ειπωθούν και εξαγωγή συμπεράσματος. Στη δεύτερη (καταιγισμός ιδεών), οι μαθητές καλούνται να καταγράψουν ελεύθερα τις ιδέες τους, ακόμα και λέξεις γύρω από ένα θέμα. Στη συνέχεια, καλούνται να οργανώσουν και να συνθέσουν σε κείμενο όσα έχουν σημειώσει.
Σημαντική τεχνική διδασκαλίας στην τάξη είναι το παιχνίδι ρόλων και η δραματοποίηση. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων – δραματοποίηση, οι μαθητές συμμετέχουν ελεύθερα και ενεργά στη διδακτική διαδικασία. Καλούνται να αποτυπώσουν συναισθήματα, σκέψεις ηρώων και προσώπων, αφού πρώτα εμβαθύνουν και κατανοήσουν το ζητούμενο που μπορεί να είναι από ένα κείμενο που τους δίνεται έως μία κατάσταση ή ένα γεγονός.
Μουκανάκης Κωνσταντίνος, Μa Eιδικός Παιδαγωγός, Μsc ABA, RBT