Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε): Σκοπός, Πώς & Γιατί;

  • Home
  • Άρθρα
  • Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε): Σκοπός, Πώς & Γιατί;

Ποιος ο σκοπός του Τμήματος Ένταξης;

Το Τμήμα Ένταξης αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμούς του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολικό περιβάλλον. Σκοπός του Τ.Ε είναι να αποτελέσει τη γέφυρα εκπαίδευσης των μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής προσέγγισης είτε εντός της σχολικής τάξης παράλληλα με τον εκπαιδευτικό είτε σε διαφορετική αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείται διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών με απώτερο στόχο τη σταδιακή κάλυψη των δυσκολιών και τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στην τάξη τους (αρθ.6, ν3699/2008).

Ποια παιδιά παρακολουθούν το Τμήμα Ένταξης;

Στο Τ.Ε μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές που είτε φέρουν διάγνωση από τα ΚΕΔΑΣΥ, είτε από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα (π.χ ιατροπαιδαγωγικό, παιδοψυχιατρικό τμήμα δημόσιου νοσοκομείου). Ενδέχεται οι μαθητές να παρουσιάζουν μία σειρά από δυσκολίες που δυσχεραίνουν την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην τάξη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιορισμένες νοητικές δυνατότητες, αναπτυξιακές διαταραχές – αυτισμός, οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (όπως, δυσλεξία, δυσαναγνωσία), ΔΕΠΥ, συναισθηματικές δυσκολίες κ.ά.

Στο Τ.Ε συχνά παρακολουθούν μαθητές που έχουν ματαιωθεί όχι μόνο γνωστικά αλλά και συναισθηματικά. Είναι μαθητές που έχουν παραιτηθεί από τη μαθησιακή διαδικασία ή μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν θεραπευτικά εκτός του σχολικού πλαισίου. Ενδέχεται όμως η παρακολούθηση στο Τ.Ε να αποτελεί μέρος της ολιστικής προσπάθειας που γίνεται από τη μεριά της οικογένειας να βοηθηθεί ο μαθητής.

Πώς το παιδί μου μπορεί να παρακολουθήσει το Τμήμα Ένταξης;

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1 υπουργική απόφαση αναφορικά με τα καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, οι εκπαιδευτικοί των Τ.Ε. έχουν το σημαντικό ρόλο να αξιολογήσουν τους μαθητές που πιθανόν να χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπορέσει να ενταχθεί ένας μαθητής στο Τ.Ε, ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε αξιολογεί τον εκάστοτε μαθητή με βάση τις προτάσεις και τις ανησυχίες οι οποίες έχουν υποβληθεί στο σύλλογο διδασκόντων από τους υπεύθυνους των τάξεων. Στη συνέχεια, ενημερώνονται οι γονείς και κηδεμόνες του μαθητή για τις μαθησιακές ανάγκες και τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν για να παρακολουθήσει το Τ.Ε. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει επίσημη αξιολόγηση ή γνωμάτευση, ένας μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει το Τ.Ε με υπεύθυνη δήλωση του γονέα προς τη διεύθυνση του σχολείου.

Γιατί το παιδί μου να παρακολουθήσει το Τμήμα Ένταξης;

Μέσα στο Τ.Ε, ο εκπαιδευτικός αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία του κάθε μαθητή και προσφέρει την επιβράβευση. Επενδύει και ενισχύει συναισθηματικά την προσπάθεια του. Ο ίδιος αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του μαθητή – των συμμαθητών του και του εκπαιδευτικού της τάξης.

Στο Τ.Ε, ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει και να τα καταφέρει. Συνεπώς, το Τ.Ε δεν αποτελεί ένα χώρος στίγματος, αλλά ο δρόμος που θα οδηγήσει το μαθητή να πιστέψει στον εαυτό του και να αυτοβελτιωθεί.

Μουκανάκης Κωνσταντίνος
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Ειδικός Παιδαγωγός.

Related Posts

Εκπαιδευτική Παρέμβαση σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
Η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής παρέμβασης σε ένα μεγάλος μέρος της στηρίζεται στην κατάλληλη επιλογή του σχολικού πλαισίου που θα βρεθεί το παιδί. Η συμπεριληπτική εκπαίδευση…
Read More
Ομαλή Προσαρμογή στο Σχολείο τον Σεπτέμβριο: Συμβουλές για Γονείς και Παιδιά
Ο Σεπτέμβριος είναι μια περίοδος προκλήσεων για πολλές οικογένειες, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα του σχολείου μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Για τα παιδιά,…
Read More
Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει Α΄ δημοτικού;
Είναι γεγονός πως η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι μια αγχωτική κατάσταση τόσο για τους γονείς όσο και για τα ίδια τα παιδιά.…
Read More
Βάζοντας Υγιή Όρια Στο Παιδί
Πώς μπορώ να θέσω υγιή όρια στο παιδί μου;   Η θέση ορίων στη συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία υγιών σχέσεων…
Read More
Η Σημασία της Ακουστικής Διάκρισης
Η λογοθεραπεία ασχολείται με τους τομείς της αντίληψης του λόγου και των ήχων του περιβάλλοντος, της κατανόησης λόγου, της άρθρωσης, της φώνησης, του διαλόγου και…
Read More
Τι είναι τα tantrums & πώς να διαχειριστούμε;
Πολλοί γονείς σε συζητήσεις με φίλους ή και ειδικούς αναφέρουν απελπισμένοι ότι δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν τα έντονα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού τους. Συχνά…
Read More